söndag 5 juli 2015

Det är nåt alldeles, alldeles speciellt med att våga och välja att dela med mig. Av det jag jag tänker och känner, undrar eller blir arg över. Dela med mig av det jag längtar efter, redan har och det jag drömmer om. I det stora. Och framförallt här och nu, i ögonblicket och stunden jag redan är i.

Efter att ha i torsdags ha delat bilder på Facebook från min hjärtebakning så fick jag respons från flera av er. Frågor och entusiasm mötte mig och till och med bilder på vad ni bakar. Så roligt. Tänk vad mycket de betyder att se och märka att ni också gillar det jag gillar. Att ni uppskattar det jag delar med mig av. Och att ni delar med er tillbaka. Av den där underbara pirrigheten som bakningen ger och känslan av att njuta hembakt.

Så, för er som också vill baka hjärtebröd så kommer här receptet. 

Hjärtebröd med vaniljsmak

Smält med ödmjukhet 125 gr smör och blanda varsamt med 5 dl mjölk (gärna röd för den smakar mer) till fingervarm vätska, gärna i en bakassistent. Blanda med 1 paket jäst, 50 gram. Eller halvera mängden jäst om du har tid och lust att låta degen jäsa dubbla tiden. Passa på att skicka med dina egna önskningar om vad du vill ska få växa och jäsa i ditt liv. Vem vet, kanske kan dina önskningar bli sanna?

Strössla nu med nyfikenhet i 1,5 tsk salt, 2 tsk kardemumma och 1 dl socker. Blanda lite sådär busigt i 1 ägg och mjöl lite i taget tills degen är lagom kladdig. Hellre lite för kladdig än för torr deg.

Låt nu degen jäsa och fyllas med underbar kärlek under ca 1 timme. Låt den jäsa ca 2 timmar om du valt 25 gram jäst och om du vill ge extra mycket plats åt kärlek i alla dess former. 

Passa på att fylla dig själv med det du behöver under tiden degen jäser. Kanske kan du skriva ett vykort till dig själv med allt du tycker om hos dig själv. Lägga dig på balkongen, altanen eller på vardagsrumsgolvsmattan och vila en stund. Eller kanske känner du för att må bra till 8-åriga Bellas och 10-åriga Sophias grymma cover av låten Brave med Sara Bareilles. Här är den utifall du skulle vilja prova... Tack igen Annelie Fromell för att du fick mig att upptäcka denna magiska låt.



Ok, nu är det dags fortsätta baka... Du kan ju lyssna på låten på repeat om du vill behålla barnasinnet färskt medan du bakar.

Dela den kärleksfulla degen i två delar. Kavla försiktigt ut en del i taget till en rektangel. Bred på mjukt smör och strössla med rårörsocker och vaniljsocker. Rulla ihop den kärleksboostade fyllda degen och snurra den + forma som ett hjärta.

Lägg hjärtat på en bakplåtsklädd plåt. Ge den en puss om du är riktigt modig. Låt hjärtat jäsa och fyllas med mer av det bästa i ytterligare ca 20 min. Klipp sedan snitt här och där i degen, pensla med ägg och strössla mängder av knaprigt pärlsocker.



Nu är hjärtat redo att gräddas. Äntligen. In med plåten i nedre delen av ugnen med plåten i ca 15 min i 175 grader. Sedan är det bara att andas och ha tålamod tills hjärtebrödet svalnat.

Ta fram din favoritmugg, fyll den med din favoritdryck och sätt dig på din favoritplats. Lägg upp hjärtat på ett vackert fat. Ta en bit kärlek och njut... 


Dream on...!

Johanna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar